Skal du på EU-kontroll? Dette kontrolleres.

Når kan du ta EU-kontroll?

Hvor tidlig du ønsker å ta EU-kontrollen er opp til deg selv, så lenge kjøretøyet er godkjent innen fristen. Fristen er endelig, så vær oppmerksom på at du beregner god nok tid til å få gjennomført hovedkontrollen, rette mangel hvis det skulle oppstå og få utført etterkontrollen.

Normalt sett gis det ikke utsatt frist og du vil få en påminnelse om EU-kontroll to måneder før fristen går ut.

På grunn av fleksibiliteten kan du gjennomføre kontrollen på sommeren før, selv om kontrollfristen er datert på vinteren. Dette hjelper spesielt deg som har en sommerbil eller en bobil som kun brukes på sommeren eller deg som har tenkt deg på en litt lengre tur til utlandet. Da kan du nemlig ta kontrollen når det passer deg.

Hvordan beregnes neste frist for kontroll?

Dette beregnes ut fra dato for når du tok hovedkontrollen, og ikke for når etterkontrollen ble tatt. La oss si at kjøretøyet ditt er registrert før 09.mars 2020 eller hatt en EU-kontroll før denne datoen, da har du allerede fått en frist for neste EU-kontroll.

Hvis du tar hovedkontrollen mindre enn to måneder før fristen går ut, vil den opprinnelige fristen bli stående som utgangspunkt for den neste EU-kontrollen du skal ha.

Kjøretøy som bruktimporteres vil få frist ett år fra datoen kjøretøyet ble registrert i Norge. Hvis det bruktimporterte kjøretøyet er en personbil eller varebil som importeres når det er mellom ett og tre år gammelt, vil fristen for EU-kontroll settes til fire år fra datoen som kjøretøyet ble registrert i utlandet for første gang.

Utsettelse av EU-kontroll

Dersom du er alvorlig syk og kan dokumentere sykdommen, så kan du søke om en utsettelse av EU-kontrollen. Da er det veldig viktig at du legger ved en legeerklæring som dokumenterer alvorlig sykdom i søkerbrevet.

Behandlingstiden for søknaden kan ta inntil fire uker og du vil få svar på søknaden i din digitale postkasse.

Du kan også sende en søknad om utsettelse hvis du er i karantene på grunn av Covid-19 eller selv er smittet. Eksempler som ventetid på time hos bilverksted bergen, ventetid på deler til reparasjon, utenlandsopphold, økonomi og sesongkjøretøy som står til vinterlagring er ikke gyldige grunner for å søke om utsettelse av EU-kontrollen.