Hva er kryptovaluta?

En kryptovaluta er en digital valuta som er laget av en kode. Valutaen er utenfor tradisjonell bankvesen og offentlig tilsyn.

Kryptovaluta bruker kryptering til å til å gjennomføre transaksjoner og til å regulere opprettelse av nye enheter av valutaen. Bitcoin er den mest kjente kryptovalutaen og ble opprettet i 2009, Bitcoin regnes også som originalen.

Tradisjonell valuta og kryptovaluta er forskjellige på mange måter, til tross for at man kan kjøpe og selge de som all annen aktiva klasse. Her har man mulighet til å handle på prisbevegelser på forskjellige kryptovalutaer gjennom CFDer.

Digital valuta

Kryptovalutaer kan sees på som digitale valutaer, alternative valutaer og virtuelle valutaer. Disse ble egentlig laget for å tilby en alternativ betalingsløsning på nett. Det er foreløpig ikke mange bedrifter og forbrukere som bruker kryptovaluta som betalingsløsning, men den siste tiden har blant andre Elon Musk uttalt at man kan bruke Bitcoin som betalingsløsning på bilprodusenten Tesla. Kryptovaluta er en desentralisert valuta som ble utviklet uten offentlig tilsyn eller myndighet. Valutaen styres rett og slett av brukerne.

Bitcoin er altså den første desentraliserte kryptovalutaen som ble laget. Som med andre kryptovalutaer er det satt i system gjennom blockchainen hvis funskjon er å danne en offentlig regnskapsbok. Det var Satoshi Nakamoto som laget Bitcoin.

Det er et unikt kjennetegn med kryptovalutaer, og det er at disse er designet til å ha en avtakende produksjon. Det vil si at det alltid vil være et begrenset tilbud av valutaen i sirkulasjon. Dette kan sammenlignes med råvarer som gull og andre edle metaller. Mengden av Bitcoin vil for eksempel ikke overskride 21 millioner, mens kryptovalutaer som Ethereum er laget på en noe annen måte. Der er utstedelsen begrenset ned til 18 millioner Ethereum tokens hvert år, dette tilsvarer 25% av den totale mengden. Begrensning av mengden på Bitcoin gir en knapphet som igjen gir den en verdi. Enkelte vil si at grunnleggerne av Bitcoin ga den likhetstrekk med gull og edle metaller som ender i at utvinning av Bitcoin blir vanskeligere på sikt, da utvinningsutbytte vil halveres over tid og deretter ender i null.